След ремонта приемната сграда на Летище Русе ще остане в автентичния си вид и интериорът ще бъде запазен

214

Това увериха инвеститори и кмет след старта на първите дейности


Дни след подписването на договора с Община Русе дружеството "Еърпорт Русе" започна изпълнението на инвестиционната си програма за възстановяване на Летището. Оглед на дейностите на място направи на 9 март кметът Пенчо Милков. Вчера той заяви, че ще бъде организиран Ден на отворените врати на летището, за да може всеки един гражданин да види на терен, че няма намеси по сградата.

Изгражда се 9-километровата ограда, опасваща имота, а техника разчиства периметъра около пистата. В сградата на терминала също се извършват ремонти, като екипът подчерта, че тя ще остане в автентичния си вид и интериорът ще бъде запазен. Козметични промени като подмяна на стъклопакетите, ремонт на електрическата инсталация и освежаване на стаите, предвидени за оперативния състав и пилотите, няма да променят вида ѝ. "Това, което държахме от самото начало – сградата и всички движими вещи да бъдат съхранени, е спазено“, каза кметът.  „Не съм привърженик на рушенето, а на правенето. Това, което ще направим, ще се хареса на русенци“, увери единият от собствениците на съвместното дружество Христо Крушарски. Припомняме, че граждани и организации заявиха, че приемната сграда е в риск, защото е гласувана за предоставяне на статут на единична недвижима културна ценност от национално значение и след ремонтни дейности може да изгуби ценната си автентичност. Кметът заяви, че общината е подала възражение срещу предложението за недвижима културна ценност, тъй като не е имало обществено обсъждане дали русенци искат такъв статут, а освен това процедурата ще забави ремонта.

Кметът обясни още, че всички детайли са запазени – стълби, орнаменти, дървена ламперия, тъй като това придава стойност на сградата. Единствено в основното тяло на чакалнята ще се сложи стъклена преграда за двата потока – пристигащи и заминаващи, което е свързано с мерките за сигурност. 

Предстои довършване на оградата, подмяна на водопровода, както и изграждането на осветление, за да се реализират нощни полети. В административно отношение също са извършени необходимите стъпки. Документацията за летището е предадена към Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, за да се извърши пререгистрацията му. Очаква се това да отнеме до 3 седмици.  

Управителят на дружеството Георги Налбантов уточни, че на този етап от пистата излитат 6-местните самолети Beechcraft C90 с два двигателя от по 420 конски сили. Те са специално оборудвани със система за борба с градушките и предизвикване на валежи, каквато е основната дейност на фирмата на Крушарски „Стройпроект“ ЕООД. През миналата година тя е била наета от румънската държава, където изпълнява дейности в четири района. Съгласно договор с Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ тази година тя ще третира и 33 млн. дка в Северна България. Идеята е със средствата от тази дейност да се финансират и следващите подобрения по летището.

Снимки: Община Русе

ОЩЕ НОВИНИ

Демонтират металния навес над масите на зеленчуковия пазар в Троян

Демонтират металния навес над масите на зеленчуковия пазар в Троян

Дейностите са във връзка с изпълнението на проекта „Естетизиране на облика на общинския пазар в гр. Троян и инфраструктура – етапно строителство“

Изграждат мини футболно игрище на стадиона в село Брестовица

Изграждат мини футболно игрище на стадиона в село Брестовица

Това в вторият проект, който община "Родопи" реализира със средства от Министерството на младежта и спорта

До месец започва изграждането на пробива на ул. "Филип Кутев" от ул. "Сребърна" до "Симеоновско шосе"

До месец започва изграждането на пробива на ул. "Филип Кутев" от ул. "Сребърна" до "Симеоновско шосе"

Пробивът заедно с този на бул. „Тодор Каблешков“ ще осигури връзката между бул. „България“ и бул. „Симеоновско шосе“

Вижте изложбата „Имаме Поща за Вас“ в Балабановата къща в Пловдив

Вижте изложбата „Имаме Поща за Вас“ в Балабановата къща в Пловдив

Тя е по повод 25 март – Световния ден на пощенските картички, 1 април – официалното регистриране на Управление „Старинен Пловдив”, и 18 април – Международния ден за опазване на културното наследство

НКЖИ предприема действия за подобряване на граничния жп преход между България и Турция

НКЖИ предприема действия за подобряване на граничния жп преход между България и Турция

Открита е обществена поръчка за прединвестиционни проучвания за изграждане на жп линия по направление Ямбол - Елхово - Лесово - граница