Стартира студентски конкурс за идеи за учебно-тренировъчен комплекс с покрит плувен басейн до 15 СУ в ж.к. „Надежда“ в София

209

Класираният на първо място участник ще представи конкурсната си разработка на международната конференция на проект УРБиНАТ в Милано


Столична община със съдействието на екип на Университета по архитектура, строителство и геодезия  в рамките на проект УРБиНАТ, който е финансиран по програма „Хоризонт 2020“ на Европейския съюз, организира студентски конкурс за идеи за изграждане на учебно-тренировъчен комплекс с покрит плувен басейн в открито публично пространство в непосредствена близост до 15 СУ „Адам Мицкевич“ в ж.к. Надежда в София. Комплексът е част от функционалната и пространствена концепция, развита в рамките на проект УРБиНАТ за градско планиране, базирано върху природосъобразни подходи и осъществявано с активното участие на общностите. Целта на конкурса е да се откроят творчески идеи за пространствено интегриране на темите за минералната вода, здравето и общността.  

В конкурса ще бъдат отличени три проекта от журито и един проект от жителите на район „Надежда“, които ще получат парични награди. Класираният на първо място участник ще представи конкурсната си разработка на международната конференция на проект УРБиНАТ в Милано (16-17.06.2022 г.), като организаторите на конкурса ще покрият разходите за участие в конференцията на един представител на екипа. 

Срокът за предаване на конкурсните проекти е 5 юни, а пълната информация е публикувана на сайта на конкурса. Обявяването на резултатите ще бъде на 12 юни. Всички конкурсни предложения ще бъдат публикувани в сайта на конкурса и ще бъдат представени на изложба в района през юни/юли 2022 г.

Припомняме, че в двора на училището има каптаж с минерална вода. Характеристиките й предполагат използването ѝ за спорт и рекреация, но не и за питейни цели. С оглед на състава ѝ тя би могла да бъде подходяща за профилактика и балнеолечение, а температурата ѝ (48°C) позволява да бъде използвана като източник на топлинна енергия. В тази връзка в края на февруари беше обявено намерението за изграждане на минерален басейн в терена зад училището и че се подготвя конкурсът за идеи.

Проучванията и работилниците с местната общност, проведени в рамките на проекта, показват подкрепа от жителите на квартала за изграждане на басейн с минерална вода в конкурсната територия, за присъствие на водата в откритото обществено пространство, за създаване на пространства за спорт на открито за деца и възрастни, за запазване на съществуващата растителност и местоположението на детската площадка в южната част на територията. Затова конкурсът представя пред участниците предизвикателството да предложат творчески архитектурни идеи за създаване на тематично многообразно социално пространство, обединено от темата за минералната вода.

В двора на училищено ще бъдат изградени още зелена класна стая и оранжерия.

ОЩЕ НОВИНИ

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Победителите демонстрират принципите на Новия европейски Баухаус, внасяйки зеления преход в живота на хората

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Търговският център в местност “Чатал Тепе” 2 е с инвеститор „Зет Естейт“, а проектът финансира Пощенска банка

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност