UNStudio проектира новия щаб за създателите на K-Pop в Сеул

130

В сградата се помещават офис пространства, заседателни зали и звукозаписни студия, които са стратегически организирани


Дизайнът на UNStudio за новата сграда на централата е вдъхновен от бизнеса на YG Entertainment и музикалната индустрия като цяло. Новият щаб се намира на място, което от едната страна граничи с жилищна зона, докато от другата има мрежа от магистрали и мостове и гледка към реката и голям парк. Това позициониране определя дизайна, ориентацията на сградата и вътрешната организация.

Силуетът на новата сграда на централата прилича на тонколона и напомня повече продукт, отколкото архитектурен обект. Съществуващата сграда на YG има открит бетонен екстериор, а новата сграда се равнява по височина, етажност и функционалност с нея, като същевременно създава нов импулс.

Защитната външна фасада е подобна на черупка, като ясно дефинираните зони по нея са свързани с разположението на сградата. Тези зони се определят от вътрешното разпределение и взаимодействието с външната среда.

По фасадата има остъклени площи, а централната зона е оборудвана с балкони. Те осигуряват външни пространства за потребителите по време на работните почивки, като същевременно предпазват от слънчевите лъчи нивата по-долу.

Соларни клетки са интегрирани в южната фасада и на покрива.

В прехода към напълно непрозрачната фасада са разпределени полуостъклени зони. В някои от тях, особено тези, разположени към жилищната зона, динамичните линии се използват за подчертаване на определени участъци, докато моделът на перфорация и редуването на алуминиеви панели и стъкло осигуряват поглед върху функциите и дейностите вътре в сградата.

Зеленината функционира като продължение на близкия парк, като същевременно образува отчетлив контраст с металния екстериор на сградата. На нивото на земята растителността се простира към вътрешността на сградата.

През нощта това работно място се превръща в разпознаваема част от града. Концепцията за осветление използва фасадни линии и перфорации, за да разкрие различни слоеве в сградата, подчертавайки качеството на изпълнение, присъщо на развлекателната и музикалната индустрия.

Интериорът на съществуващата сграда на YG е в концепция „черно в черно“. Новият интериор използва противоположния подход, като вместо това въвежда ярко осветено пространство с гама от бели тонове и геометрични линии.

Качествата на заобикалящата среда са отразени и във вътрешната организация на сградата чрез взаимосвързана концепция за функциите. Тази логика, съчетана с визуална съгласуваност в материалите и геометрията, създава уникално интериорно изживяване, което е визуално свързано с външното ниво. Покривът допуска дневната светлина в централното пространство на атриума.

Седемте офис нива са с гледка към парка, разположение, което осигурява дневна светлина на всички работни етажи.

Пространствата за срещи и сътрудничество гледат към атриум, който служи като колективно пространство в сърцето на сградата. Тази зона е като централна сцена за офисите на по-ниско ниво и звукозаписните студия, както и за потребителите, персонала и посетителите.

Вътрешната фасада на атриума е подчертана от открити заседателни зали, подобни на капсули, които могат да служат като „работни зони“ или „зони за почивка“. Тези капсули допълнително позволяват визуално взаимодействие в целия атриум и към офисните етажи.

На приземното ниво атриумното пространство е домакин на скрита градина и функционира като „дневна“, за да посреща посетителите.

Ориентацията в пространството е интегрирана в интериорния дизайн чрез мрежа от геометрични линии, които насочват хората към различните зони в сградата, облекчавайки потоците и създавайки пространствена йерархия.

Headquarters YG Entertainment, Seoul, South Korea, 2017-2021

Client: YG Entertainment            
Location: Seoul, South Korea        
Building surface: 18801m2        
Building site: 3145m2        
Programme: Office, recording studios
Contribution UNStudio: Facade Design and interior design of public spaces (Concept design to Construction Supervision)
Status: Completed            

Credits
UNStudio: Ben van Berkel, Astrid Piber with Marc Salemink and Tiia Vahula, Hyoseon Park, Paul Challis    

Advisors:
Gansam Architects & Partners Co. Ltd
Interior design (+ construction drawings public spaces): EOMJI HOUSE
Interior coordination : STUDIO YUUL
Lighting design: a•g Licht

ОЩЕ НОВИНИ

Детска градина с атмосферата на планината Витоша с щипка от отварата на Алиса

Детска градина с атмосферата на планината Витоша с щипка от отварата на Алиса

В интериора е заложено на естествени материали, които създават уют и топлина

Очаква се реконструкцията на приемното здание на жп гара Нова Загора да стартира през февруари-март

Очаква се реконструкцията на приемното здание на жп гара Нова Загора да стартира през февруари-март

В началото на ноември сградата беше обявена за паметник на културата и ще бъде консервирана, адаптирана и социализирана

Активността на пазара на луксозни имоти у нас достигна рекордни нива през годината

Активността на пазара на луксозни имоти у нас достигна рекордни нива през годината

Все по-голяма популярност добиват умните сгради със системи за добра енергийна ефективност, търсят се и нови луксозни имоти в затворени комплекси

Организират среща за бъдещето на "КвАРТал" в София

Организират среща за бъдещето на "КвАРТал" в София

Живущите в уличките между четирите булеварда "Дондуков", "Мария Луиза", "Сливница" и "Васил Левски" са поканени в Дома на киното на 10 декември от 11:00 часа

За пореден път обявиха обществена поръчка за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове в градината на НДК

За пореден път обявиха обществена поръчка за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове в градината на НДК

Намерението за това датира отдавна, а целта на поръчката е изготвяне на техническо задание, което да послужи за основа на архитектурен конкурс

Сграда ГЪБАТА ще смени старата едноименна баня във Варна

Сграда ГЪБАТА ще смени старата едноименна баня във Варна

Инвеститорът създаде уеб и Фейсбук страница на новия проект, разработен от архитектите от STARH