Вижте изложбата „Имаме Поща за Вас“ в Балабановата къща в Пловдив

211

Тя е по повод 25 март – Световния ден на пощенските картички, 1 април – официалното регистриране на Управление „Старинен Пловдив”, и 18 април – Международния ден за опазване на културното наследство


Колекцията от над 180 картички е разходка назад във времето – от 1898 г., през „златния период“ на пощенските картички (1895-1918 г.), до 1935 г. Посетителите могат да видят картички от Мека, Атина, Париж, Константинопол, Одрин, Призрен, Яфа, Кавала, Скопие, Солун, Атон, о. Тенедос, Велес, Патра, Белград, Лион, Пловдив, София, Варна, Велико Търново, Рилския манастир, храма „Св. София“ в Константинопол, манастира „Св. Павел“ в Атон, Стария каменен мост над река Вардар, историческата триумфална арка и църквата „Св. София“ в Солун и много други знакови места от света.

Днес, в епохата на дигиталните технологии, пощенските картички са малко позабравени. Те са заменени от „виртуални” картички със стандартни послания, много често унифицирани. Вълнението да държиш в ръцете си пощенска картичка, запазила мириса на парния локомотив или пропътувала хиляди мили през океана, за да стигне до своя създател, е нещо различно.

С изложбата „Имаме Поща за Вас” Общински институт „Старинен Пловдив“ прави тази малка, но вълнуваща разходка назад във времето, за да покаже сгради, улици, исторически забележителности, снимки от различни градове и краища на света, с идеята да прибави малко романтика в забързаното ни ежедневие и в съвременния дигитален свят.

Експозицията ще бъде открита в Балабановата къща днес в 17:00 ч. Къщата е една от емблемите на Стария Пловдив. Историята ѝ започва в началото на ХIХ век с богатия пловдивски търговец, член на кафтанджийския еснаф - хаджи Панайот Лампша. В края на столетието е закупена от Христо Геров, племенник на възрожденеца Найден Геров. Последният ѝ собственик е търговецът на дървен материал Лука Балабанов, чието име носи и до днес. През 1935 г. къщата е съборена, но през 1976-79 г. е възстановена по оригиналното заснемане на архитект Христо Пеев, най-задълбоченият изследовател на пловдивските възрожденски къщи.

В архитектурно отношение Балабановата къща е образец на симетричните къщи от XIX век, носеща влиянието на богатите сгради от крайбрежието на Босфора. Днес тя представя на своите посетители два различни свята. Единият е светът на възрожденската епоха, в която ни отвеждат пищните дърворезбовани тавани, богатата на стилове мебелировка и алафрангите, а другият е светът на културата и изкуството. В съзвучие с идеята възроденият дом на хаджи Панайот Лампша да бъде „пловдивско палацо с автентичен интериор” къщата отваря пространствата си за временни изложби, конференции, срещи с писатели, камерни концерти, театрални постановки, творчески и делови срещи.

ОЩЕ НОВИНИ

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Победителите демонстрират принципите на Новия европейски Баухаус, внасяйки зеления преход в живота на хората

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Търговският център в местност “Чатал Тепе” 2 е с инвеститор „Зет Естейт“, а проектът финансира Пощенска банка

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност