„Ден на соларната енергия 2022“ очерта тенденциите в бизнеса с енергия от възобновяеми източници в България

99

Целта е страната ни да надхвърли 30% вътрешно потребление на зелена енергия към 2035г.


"КП Имобилиен", водещ дистрибутор в България на марките за соларни решения Huawei Solar, Astronergy и Aerocmpact, очерта тенденциите на пазара на фотоволтаични системи на събитието „Ден на соларната енергия“ на 10 юни в Международен панаир Пловдив. За втора поредна година дистрибуторът събира на бизнес форум компаниите от бранша. Събитието очерта международния опит на компании и екипи от Китай, Гърция, Чехия и България.

Търговският директор на "КП Имобилиен" Мартин Лечев постави акценти върху значимостта на логистичната база, експертността на екипа и качеството на използваните компоненти за изграждане на системи с минимални оперативни разходи и оптимална възвращаемост на инвестицията. „Поддържаме най-големия локален склад от соларни модули и инвертори в България. Това ни позволява да задоволим своевременно нуждите на клиентите, да реагираме бързо и да доставим необходимите компоненти на място“, каза той.

Целите за потребление на зелена енергия в България са към 2035г. брутното вътрешно потребление да надхвърли 30%, казаха от Българската фотоволтаична асоциация. За сравнение в момента то е около 20%, като енергийният микс от чиста енергия включва 4% соларна енергия, под 4% - вятърна, а останалите - от водно-електрическите централи. Поставените цели за потребление на зелена енергия предполага растеж на компаниите и продажбите на пазара над 10 пъти.

Фокус на Българската фотоволтаична асоциация продължават да бъдат и домакинствата с проект, който ще позволи инсталации до 10 кВтч да бъдат финансирани в размер до 15 хил. лева, с възможност за съхранение на енергия и управление на тези мини фотоволтаични централи.

От адвокатско дружество „Си Ем Ес София“ анализираха възможности за финансиране на инсталации от хибриден тип с батерийни технологии за собствено потребление, както и при пустееща земя, акцентирайки върху инвестиционната стойност на соларната енергия. От дружеството споделиха за „безпрецедентно нарастване на инвестиционната активност, дори и на зелено“, за това, че „все повече се говори за възможностите за проектиране и строителство на floating централи (електроцентрали, плаващи върху вода) и на rooftop (покривни) централи, което дава ясни заявки за перспективите на зелената енергия.“

Бизнесът обсъди и международните политики за насърчаване на енергийната независимост, включвайки възможностите на защитените зони в Натура, както и на земеделските земи в категория 7. В акцент от форума се превърнаха и системите с вграден механизъм за проследяване на траекторията на слънцето, наричани тракери, чиято роля е да завъртят панелите с цел да максимизират производството на електроенергия. Според данни на експертите при употреба на тракери се отчита 40% по-висока производителност годишно.

"КП Имобилиен" е най-големият дистрибутор на продуктите за фотоволтаични инсталации на марките Huawei, Astronergy и Aerocompact. Фирмата поддържа постоянно на склад компоненти за изграждане на паркове с мощност над 10 мегавата. "КП Имобилиен" поддържа мрежа от повече от 120 партньора в страната, които поемат същинското проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на фотоволтаичните инсталации.

ОЩЕ НОВИНИ

Община Сливен изготви проект за частично благоустрояване на квартал "Дружба"

Община Сливен изготви проект за частично благоустрояване на квартал "Дружба"

Предвижда се изграждане на алеи и отводняване на междублоковото пространство при блокове 32, 33 и 34 в кв. 632

Откриха обновения площад "Хаджи Димитър" в Кърджали

Откриха обновения площад "Хаджи Димитър" в Кърджали

Дейностите са по проект срещу ефекта на „топлинния остров“, финансиран по програма на Европейското икономическо пространство

Междуведомствена работна група ще разглежда варианти за разширяването на Столичния околовръстен път от бул. "България" до АМ "Струма"

Междуведомствена работна група ще разглежда варианти за разширяването на Столичния околовръстен път от бул. "България" до АМ "Струма"

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова на среща с представители на Сдружение „За Княжево“ в последния работен ден преди празниците

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото

В момента се извършва анализ на състоянието на обходните участъци и се набелязват мерки, които да бъдат изпълнени преди започването на основния ремонт